Vastgoedfonds studentenkamers in België en Nederland krijgt beursnotering

 

26-11-2015

Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de aandelen Xior Student Housing die op 11 december een notering krijgt aan de Euronext Brussel. Xior belegt in 48 studentenhuizen in België en Nederland. Een aandeel kost €25.

Er worden tussen de 3.000.000 en 3.373.016 nieuwe aandelen uitgebracht waarbij Xior met de eerste beursgang tussen de  €75 miljoen en €87,8 miljoen hoopt op te halen. Met de beursopbrengst wil het Belgische vastgoedfonds via afgesproken fusies, overnames en assetdeals 48 studentencomplexen van in totaal 2000 kamers van diverse partijen verwerven en een deel van de bestaande schulden herfinancieren. Het gaat om 37 gebouwen in België en 11 in studentensteden van Nederland (Den Haag, Maastricht, Breda en Tilburg) staan.

De beoogde portefeuille heeft een gemiddelde bezettingsgraad van 97,8% en een totale actuele waarde van €196 miljoen. 82% van de totale huuropbrengsten is afkomstig van de studentenkamers. De overige 18% komt uit  de verhuring van winkels die zich in de studentencomplexen bevinden.

Vanaf 2017 steeds hoger dividend
Onder meer zal via bedrijf Aloxe NV 23 gebouwen worden overgenomen bij een geslaagde beursgang. Aloxe zal daarna 23% van Xior bezitten. De huidige directie van Xior wordt gevormd door de heren Christian Teunissen (CEO), Frederik Snauwaert (CFO) en Arne Hermans (CIO).

Afhankelijk van de opbrengst bij de komende beursgang zal de leverage van Xior rond de 44% liggen. Het fonds verwacht voor het boekjaar eindigend op 31 december 2016 een dividend van €1,13 per aandeel te kunnen uitkeren, dat betekent een rendement voor belastingen van circa 4,54%. Xior verwacht vanaf 2017 het dividend jaarlijks te verhogen.

Inschrijven bij banken
Ingeschreven kan worden bij de Belgische banken van Degroof, Petercam en ING België. Bij die banken kan ook het Nederlandstalige prospectus worden opgevraagd. Op 9 december wordt bekend gemaakt hoeveel aandelen de inschrijvers krijgen toegewezen.

Met de beursgang betekent dat in korte tijd een tweede Belgisch vastgoedfonds met Nederlands vastgoed in bezit een beursnotering krijgt. Vorige week kreeg het logistieke vastgoedfonds WDP een 2e notering aan de Euronext Amsterdam. WDP bezit voor circa €900 miljoen aan Nederlands logistiek vastgoed.