Vastned: bezettingsgraad van winkels daalt en resultaat halveert

nieuwstraat spijkenisse

2-8-2016
Vandaag publiceerde winkelbelegger Vastned haar halfjaarcijfers. Het resultaat bedroeg € 12,6 miljoen in het eerste half jaar van 2016, oftewel € 0,66 per aandeel. Dit is een forse daling ten opzichte van de eerste helft van 2015, toen bedroeg het resultaat €26,4 miljoen oftewel € 1,39 per aandeel.

 

Daling bezettingsgraad
Eind juni 2016 bedroeg de bezettingsgraad van de gehele portefeuille 96,7%. Dit is een lichte daling ten op zichte van eind 2015 toen de bezettingsgraad nog 97,9%. De reden hiervoor zegt Vastned is dat er in het eerste kwartaal een aantal reguliere en tijdelijke huurcontracten voor high street en non-high street shops in Nederland afliepen en niet werden verlengd. Ook kwamen vijf retail units vrij als gevolg van faillissementen van retailers in Nederland. De bezetting van de premium city high street shops was eind juni wederom boven de 99%. De lichte daling in de bezettingsgraad in Nederland werd veroorzaakt door een huurderswisseling voor Kalverstraat 208 in Amsterdam. Binnenkort zal Cruyff hier een flagshipstore openen.

Birckenstock en Starbucks
Vastned investeert in steden in Europa en Istanbul met een duidelijke focus op het beste winkelvastgoed in de populaire winkelstraten van grotere steden ('high streets'). Vastnet zoekt huurders van sterke en toonaangevende internationale en nationale retailmerken. Hierbij heeft Vastned het afgelopen half jaar verschillende nieuwe en bestaande retailers aangetrokken, zoals Love Stories, Repeat Cashmere, Birkenstock en Starbucks. Gedurende de eerste zes maanden van 2016 sloot Vastned in totaal 67 huurcontracten voor een totaalbedrag van € 6,0 miljoen (H1 2015: € 5,8 miljoen/ 74 huurcontracten). Hiervan waren 18 huurcontracten met een totale waarde van € 3,0 miljoen getekend voor premium city high street shops en 49 huurcontracten voor high street en non-high street shops respectievelijk ter waarde van € 1,9 miljoen en € 1,1 miljoen.

Le Marais
Vastned wil haar portefeuille verder uitbreiden maar zet hier wel een kritische noot bij: acquisities dienen duidelijk meerwaarde te bieden. Taco de Groot, Chief Executive Officer van Vastned: "Een goed voorbeeld is de acquisitie van de twee naast elkaar gelegen high street shops in Le Marais, Parijs, die wij vorig jaar september hebben gedaan. Adidas Original en Suite.341 waren destijds de huurders. Recentelijk hebben wij met Adidas Original een nieuw huurcontract afgesloten voor beide units, waardoor wij binnen een jaar een huurstijging van 55% hebben gerealiseerd. De twee high street shops worden samengevoegd en Adidas Original zal hier haar flagshipstore van Le Marais openen. Een perfect voorbeeld van mogelijkheden zien en benutten, en waarde toevoegen."

Daarnaast zegt Vastned dat het blijven desinvesteren van niet-strategisch vastgoed, vooral in Nederland, een belangrijk onderdeel van hun strategie is.

Toekomstvisie
Vastned verwacht dat de polarisatie in de retailmarkt niet verandert. De vraag naar de beste winkellocaties in de beste winkelstraten van grote Europese steden blijft hoog, want daar winkelt de consument het liefst. Retailers zullen zich moeten blijven onderscheiden om succesvol te zijn en om klanten aan hen te blijven binden, daar speelt locatie een cruciale rol in.

Wat betreft hun portefeuille in Istanbul houdt Vastned vast aan haar eerder afgegeven standpunt dat Vastned haar portefeuille in Istanbul niet verder zal uitbreiden en dat alle andere opties worden onderzocht. De portefeuille in Istanbul bestaat voor 100% uit premium city high street shops, die zijn gelegen op de beste locaties in het centrum van de stad. De situatie in Turkije houdt Vastned nauwlettend in de gaten, maar het is volgens Vastned nog te vroeg om nu al conclusies te kunnen trekken over het effect dat dit zou kunnen hebben.

Vastned handhaaft haar eerder afgegeven verwachting voor het direct resultaat over 2016 van € 2,30 - € 2,40 per aandeel. Daarnaast verwacht Vastned over 2016 hetzelfde dividend voor te stellen als over 2015 van € 2,05 per aandeel.

Wilt u het hele halfjaarverslag lezen? Klik hier.

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl 

 

 

 

 

 

 

 

HALFJAARCIJFERS RETAIL TACO DE GROOT VASTNED