Grootste transformatiedeal van dit jaar: COD en Borghese kopen 80.000 m² KPN-complex in Binckhorst

 

KPN Tweebeeld 25

26-9-2016

Opnieuw verdwijnt op termijn een groot kantorencomplex. ‘The Green Campus’ aan het Maanplein te Den Haag is in handen gekomen van de ontwikkelaars COD en Borghese Real Estate. COD wordt geleid door Bas van Veggel, de zoon van Multi-oprichter Hans van Veggel.

The Green Campus is een grootschalig kantorencomplex dat is ontwikkeld voor KPN in de periode van 1999 tot 2001. De Campus bestaat uit twaalf gebouwen van in totaal 80.000 m² en is gelegen in een parkachtige omgeving met waterpartijen en terrassen. Tevens is het volledige complex gebouwd op een ondergrondse parkeergarage die ruimte biedt aan 950 parkeerplaatsen.

Terugtrekken
In april dit jaar werd bekend dat KPN haar hoofdkantoor - nu nog in The Green Campus - zal verplaatsen naar Rotterdam. Hoewel de telecomaanbieder zich de komende jaren geleidelijk zal terugtrekken uit deze locatie, blijft The Green Campus fungeren als één van haar zogenoemde ‘kantoor-hubs’. Daartoe heeft KPN vorig jaar een nieuw, langjarig huurcontract gesloten voor het hoofdgebouw van 21.000 m² op The Green Campus. Naast deze hub in Den Haag zal KPN hubs aanhouden in Amersfoort, Amsterdam, Houten, Rotterdam en Zoetermeer. 

Meest vrije huursector
De leegkomende gebouwen worden getransformeerd naar, merendeels vrije sector, huurwoningen. Dit past binnen de plannen van de gemeente Den Haag om De Binckhorst te transformeren in een ‘dynamisch gemengd, stedelijk woon-werkgebied’ waar 5.000 woningen worden gerealiseerd. Daarnaast worden de resterende kantoren op The Green Campus aangepast en gemoderniseerd en zullen zij huisvesting bieden aan nieuwe kantoorgebruikers en nieuwe kantoorconcepten. Ook worden de mogelijkheden van transformatie naar hotel en de huisvesting van expats onderzocht.

De verwachting is dat in het voorjaar van 2017 wordt gestart met de bouw.

Financiering
GreenOak heeft een gedeelte van de aankoop gefinancierd. Dit is daarmee de tweede financiering in korte tijd in Nederland. Eerder herfinancierde GreenOak zes vastgoedcv’s van Annexum.

Borghese Real Estate en COD zijn in dit aankoopproces commercieel geadviseerd door BNP Paribas Real Estate tezamen met Nadorp Investment Services. Juridisch werd koper geadviseerd door NautaDutilh. Verkoper werd in dit traject geadviseerd door Cushman & Wakefield en CMS.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

 

BINCKHORSTBNP PARIBAS REAL ESTATEBORGHESE REAL ESTATECODCUSHMAN & WAKEFIELDDEN HAAGGREENOAKKANTOORTRANSFORMATIENAUTADUTILH