Den Haag geeft doorstromers huurmarkt 6000 euro subsidie

1-8-2016

Den Haag probeert sociale huurders tot verhuizen te verleiden met een 'doorstroompremie'. De gemeente hoopt op deze manier woningen vrij te maken voor grote gezinnen. Huishoudens van drie personen of minder kunnen zesduizend euro subsidie ontvangen om te verhuizen naar een kleinere woning.

De doorstroompremie is een subsidie van zesduizend euro om huishoudens die niet groter zijn dan drie personen te motiveren kleiner te gaan wonen. Dat kan, afhankelijk van het inkomen, een andere sociale huurwoning of een huurhuis in de vrije sector zijn. Onder een grote woning wordt een woonoppervlakte van minstens tachtig vierkante meter en met minimaal vijf kamers verstaan.

Honderd woningen vrijmaken
Belangstellenden kunnen tot 1 september 2018 een aanvraag indienen via denhaag.nl/subsidies. Met de regeling kunnen meer dan honderd grote sociale huurwoningen worden vrijgemaakt voor grote gezinnen. Het werkt volgens het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt; als het subsidiebudget op is, sluit de regeling. 

Het is niet voor het eerst dat Den Haag de doorstroming op de woningmarkt probeert te bevorderen. In 2012 startte de gemeente samen met de woningcorporaties, de Rabobank en NVM Haaglanden het project 'Haagse verhuisdoos'. Een groot deel van de aanbiedingen moesten zogeheten scheefwoners zover krijgen dat ze naar een passender huis - huur of koop - gingen. Voor de Haagse verhuisdoos werd 2,3 miljoen euro gereserveerd. Uiteindelijk is er slechts 565.000 euro aan premies uitgekeerd. 65 Haagse huishoudens verkasten naar een bescheidener woning. Medio 2013 stopte de actie.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

 

 

 

DEN HAAG SUBSIDIE