'Binckeiland wordt de nieuwe entree van de Binckhorst'

13-12-2016

De Haagse wijk De Binckhorst is op dit moment rauw industriegebied met bedrijfshallen en kantoren, maar volgens de gemeente heeft het gebied veel potentie. Daarom wordt er de komende jaren ingezet op een transformatie naar een groene leefomgeving met ruimte voor de huidige bedrijvigheid maar vooral ook veel woningen. De eerste stap is gezet: gisteren ondertekenden de gemeente en ontwikkelcombinatie Binck Zuid een hoofdlijnenakkkoord voor de transformatie van het voormalige SDU-complex. VJ was erbij en sprak met de betrokkenen over de plannen voor ‘Binckeiland’ als entree van de nieuwe Binkhorst.

Het plan heeft drie onderdelen: de Binck, Binckplaats en Binckkade. De eerste fase, de Binck, is het transformeren van het SDU-kantorencomplex van 8.000 m2 naar 75 huur- en koopappartementen (zie hoofdfoto). De bouw zal vanaf januari 2017 van start gaan en een koper voor de 55 huurappartementen is ook al gevonden. De details van deze deal zullen in de loop van deze week bekend gemaakt worden. Voor de transformatie wordt samengewerkt met hetzelfde architectenbureau, Kraaijvanger, als in 2003 toen het SDU-complex werd opgeleverd.

Van bedrijfsfhal naar ééngezinswoningen
De tweede fase heet Binckplaats en wordt gebouwd op de plek waar nu een bedrijfshal van 10.000 m2 staat. Deze fase wordt duurzaam aangevlogen, zo krijgt de bedrijfshal een tweede leven. Het gebouw is in z’n geheel verkocht en zal op een andere plek in Nederland weer neergezet worden. De bedrijfshalvloer zal tevens hergebruikt worden, dit wordt namelijk de nieuwe vloer van de overdekte parkeergarage met 260 parkeerplaatsen. Eromheen komen 45 grondgebonden eengezinswoningen en bovenop de parkeergarage komt een grote binnentuin.

2019 opleveren
De laatste fase bestaat uit twee appartemententorens, één van 8 etages met 48 vrije huurwoningen en een toren van 15 verdiepingen met 76 koopappartementen. Naast wonen zullen in alle fases ook commerciële ruimte te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld horeca. Volgens locatiemanager Francine Smissaert is het streven om het gehele project begin 2019 af te hebben. “We gaan gefaseerd bouwen, in januari 2017 gaan we met de eerste fase van start en we hopen die begin 2018 af te hebben. De andere fases moeten we nog wat verder uitwerken, maar we hopen het hele project in 2019 te kunnen opleveren.”

Crisis gooide roet in het eten
Dit is niet de eerste keer dat er plannen zijn om de Binckhorst te ontwikkelen, voor de crisis had de gemeente al grote plannen om het hele gebied aan te pakken. Wethouder Revis: “Door de crisis is het grote masterplan dat we als gemeente hadden in het water gevallen. Daarom zijn er nu anders te werk gegaan, in plaats van dat wij een plan hebben bedacht en uitvoerende partijen hebben gezocht, wilden we juist plannen uit de markt hebben. Door middel van ronde tafels per deelgebied hebben we zo het plan opgedeeld. Er zijn nog genoeg gebieden die herontwikkeld kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan de Binckhorst Haven en de Trekvliet.”

€10 miljoen voor groen
De komende tijd gaat de gemeente in ieder geval flink investeren in de buitenruimte. Revis: “Wij investeren zo’n €10 miljoen euro de komende jaren in de Binckhorst en we richten ons dan vooral op het ontsluiten van de wijk zodat het goed bereikbaar is. Daarbij focussen wij ons ook op het opknappen van de buitenruimte en willen we groen terug brengen in de wijk, door bijvoorbeeld gebouwen te slopen. Ook willen de kades openbaar maken, verbeteren we de brug en willen we investeren in waterretentie. Revis vindt het project Binckeiland een voorbeeld van al deze ontwikkelingen in het klein. “Met het transformeren van het SDU-complex brengen we de eerste bewoners terug in deze wijk en maken we een begin met het verbeteren van de ecologische structuur. Omdat het project op de kop van de Binckhorst ligt, met aan de ene kant Voorburg en de andere kant Den Haag, wordt Binckeiland de nieuwe entree van de Binckhorst.”

Gelijk investeren
De ontwikkelcombinatie wilde niet kwijt hoeveel er wordt geïnvesteerd. Maar BPD is blij dat het proces zo snel gegaan is. BPD: “Rond de zomer hebben we dit complex gekocht en we ondertekenen nu al een hoofdlijnenakkoord. Daarbij hebben we al een deel van de huurappartementen uit de eerste fase verkocht aan een partij. Dat betekent dat er al reuring is en dat we gelijk het geld dat we aan de verkoop hebben verdiend kunnen investeren op een andere plek.”

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

 

 

BINCK ZUID BPD DE BINCKHORST DEN HAAG KANTOORTRANSFORMATIE LOCAL VORM