Amsterdamse woningeigenaren riskeren €5.000 boete bij leegstand

4-9-2017

 

Wie in Amsterdam zijn woning wilt verhuren via websites als Airbnb loopt (bij overtreding van de regels) risico op een boete, maar leeg laten staan is echter geen risicovrij alternatief. De gemeente heeft namelijk de allereerste leegstandsboete ooit uitgedeeld.

De boete betreft €5.000 voor het niet melden van de leegstand. Ook werd er een dwangsom van €10.000 opgelegd, voor als de eigenaar niet alsnog met de gemeente in overleg gaat.
Op welk adres de boete is uitgedeeld is niet bekend. Wel liet de gemeente weten dat de woning op twee verschillende momenten (met een tussenpoos van drie maanden) leegstond.

Mijlpaal
Wethouder Ivens (Wonen) liet aan Het Parool weten dat de boete een belangrijke mijlpaal is in de strijd tegen leegstand. De gemeente vreest namelijk dat Amsterdamse straten net als in Londen grotendeels leeg komen te staan, doordat sommige woningen (nagenoeg altijd) onbewoond zijn.

Nieuw beleid
De leegstandsboete is onderdeel van nieuw beleid. Naar aanleiding van een nieuwe wet die vorig jaar werd ingevoerd, paste de gemeente Amsterdam haar gemeenteverordening aan. Hierdoor kon de maatregel versneld worden doorgevoerd. Woningeigenaren mogen hun bezit binnen de bestaande regels aanwenden zoals ze wensen, maar moeten huizen wel gebruiken om in te wonen.

Speculatieve leegstand
Het beleid is er vooral op gericht om speculatieve leegstand te voorkomen. Dit gebeurt wanneer (veelal grotere) vastgoedeigenaren wachten op verdere prijsstijgingen. Soms wordt er voor gekozen om tussentijds niet te verhuren, gezien de (toegenomen) administratieve rompslomp. Voor professionele verhuurders bedraagt de boete €5.000 per woning voor eigenaren-bewoners €2.500.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl