Ronny Rosenbaum uitgeroepen tot Vastgoedbeslisser van 2017 + videoboodschap van Lesley Bamberger

24-11-2017

De Vastgoedbeslisser van 2017 is eindelijk bekend! Na een spannende laatste stemronde tijdens het Vastgoedbeslisserscongres gehouden in Hotel Okura in Amsterdam, heeft het publiek overweldigend voor Ronny Rosenbaum gekozen.

Voor het zevende jaar op een rij is deze online stemming gehouden op Vastgoedjournaal en is er meer dan 7.500 keer gestemd. John Kerkhoven, directeur Vastgoedjournaal overhandigde persoonlijk de award aan Ronny Rosenbaum.

Voorgaande winnaars waren in 2011 Joop van Oosten (Koninklijke BAM Groep), in 2012 Dik Wessels (oprichter VolkerWessels), in 2013 voormalig minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok, in 2014 Dirk Anbeek (CEO Wereldhave) en in 2015 en 2016 Lesley Bamberger (CEO Kroonenberg Groep).

Laatste stemronde
Uit de verkiezing van 2017 hebben Ronny Rosenbaum, CEO van RBJ Group of Companies, Geoff de Booij, Head of Real Estate Management bij Duitse belegger Deka Immobilien en Bernd Stahli, CEO van het beursgenoteerde NSI, de meeste stemmen gekregen.

Maar de uiteindelijke winnaar van de verkiezing werd bepaald door de bezoekers van het congres Vastgoedbeslissers 2017 dat vandaag werd gehouden in Hotel Okura in Amsterdam. Na het tellen van de stemmen bleek dat Ronny Rosenbaum de overweldigende winnaar was. Gevolgd door Bernd Stahli op nummer 2 en Geoff de Booij kreeg de nummer 3 positie.

Reacties
Rosenbaum, CEO van RBJ Group of Companies, belegt al 35 jaar toonaangevend in A1-winkelvastgoed en is tevens mede-eigenaar van The Sting. Andere grote aankopen die de belegger heeft gedaan zijn de IGC op de Dam, het Holland Casino in Amsterdam en het prestigieuze project Valley op de Zuidas. Rosenbaum over zijn overwinning: "Ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd heeft, het is natuurlijk terecht dat ik heb gewonnen. Ik wil iedereen een fijne middag wensen!"

Bernd Stahli, sinds 2016 topman bij beursfonds NSI, laat weten: "Ik ben heel blij met mijn notering. Het toont aan dat de markt erkenning geeft aan de stappen die NSI afgelopen jaar heeft gezet als kantorenfonds. Maar ik wil benadrukken dat het niet om mij gaat, ik doe dit samen met een sterk team en samen mogen we trots zijn. Daarbij zijn we pas net begonnen met het inslaan van onze nieuwe koers, dus dit geeft ons extra motivatie om door te gaan. Ook wil Ronny Rosenbaum feliciteren, hij is de terechte winnaar gezien de grote keuzes en risco's hij als private belegger heeft genomen." 

Geoff de Booij, sinds 2015 Head of Real Estate Management bij Deka Immobilien zegt: "Ik ben overdonderd dat ik de top 3 ben beland en ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd heeft." Deka heeft zo'n 32 miljard euro aan vastgoed assets under management en is actief is 26 landen met meer dan 8,9 miljoen vierkante meter aan kantoren, winkels, hotels en logistiek. 

Lesley Bamberger
De winnaar van de award Vastgoedbeslisser 2016, Lesley Bamberger, kon helaas niet aanwezig zijn om de prijs uit te reiken aan zijn opvolger. Maar hij liet in een video-boodschap weten (zie filmpje hieronder): “Ik wil de winnaar ongelofelijk feliciteren met de prijs, leuk om heel jaar van te genieten en de waardering van de markt te krijgen. De beste heeft gewonnen!" Dit jaar heeft Lesley Bamberger, eigenaar en algemeen directeur van Kroonenberg Groep, de nummer vier positie weten te bemachtigen en was hij in de categorie belegger het hoogst genoteerd. 

 
VIDEOBOODSCHAP
 

Ontwikkelaars en beleggers
De rest van de top 10 wordt ingevuld door André Snippe, eigenaar en algemeen directeur van Snippe Projecten, op nummer vijf. Hij is tevens de hoogstgenoteerde ontwikkelaar in de lijst. In een reactie aan VJ laat hij weten vereerd te zijn met zijn notering.

Op nummer zes staat Daan van der Vorm,CEO van VORM. “Met VORM hebben wij de focus gelegd op ontwikkelen in de grote steden, vooral Utrecht en Amsterdam. Hier hebben we een aantal grote, spraakmakende projecten lopen en blijkbaar ziet de markt dit ook. Ik ben blij met de erkenning en deze top 10 notering,” aldus Van der Vorm.

Rob van Wingerden, CEO van de Koninklijke BAM Groep nv, is verkozen tot nummer 7 op de lijst. Hij laat weten aan VJ: “Een eervolle positie, maar ik zie het vooral als erkenning van de rol van BAM als bouw- én vastgoedconcern. Met AM in Nederland en met onze vastgoeddochters in de Belgische, Britse en Ierse thuismarkten blijven wij ons inzetten voor duurzame project- en gebiedsontwikkeling.”

Op nummer 8 staat dit jaar Roel Vollebregt, directievoorzitter BAM Bouw en Vastgoed Nederland. Hij vertelt tegen VJ: “Ik ben vereerd dat ik evenals voorafgaande jaren in de top tien sta van de Vastgoedbeslissers. Daarbij gaat het echter niet om mij, maar om ons bedrijf en alle mensen die dit samen vormen. Dit geeft aan dat wij worden herkend en erkend als duurzame partner van overheden, beleggers en opdrachtgevers. In mijn rol geef ik leiding aan alle activiteiten van BAM voor de ontwikkeling, bouw, technologie, exploitatie en beheer van zakelijk en consumentenvastgoed. In die portfolio onderscheidt AM zich als gebiedsontwikkelaar en stadmaker voor ambitieuze opgaven als bijvoorbeeld Bajes Kwartier in Amsterdam en de Zalmhaventoren in Rotterdam. Onze toegevoegde waarde als partner voor zakelijk en consumentenvastgoed gaan wij de komende jaren verder uitbouwen.”

Op nummer 9 hebben de lezers van Vastgoedjournaal Dik Wesselsverkozen. Afgelopen maandag werd echter bekend dat Dik Wessels op 71- jarige leeftijd is overleden. Hij was de aanjager en oprichter van bouwonderneming VolkerWessels maar investeerde via zijn persoonlijke beleggingsvehikel Reggeborgh in tal van ondernemingen. 

Op nummer 10 is Clemens Brenninkmeijer, managing director van belegger Redevco. Brenninkmeijer: "Het is een eer om wederom in de top 10 Vastgoedbeslissers terecht te zijn gekomen en ik wil iedereen die gestemd heeft hartelijk danken. Wat mij betreft vervullen alle genomineerde en gekozen leiders een belangrijke rol in het verbeteren en verduurzamen van onze sector. Ik hoop dat deze verkiezing hen inspireert om elke dag de lat hoger te leggen als het gaat om productontwikkeling, om de eindgebruiker nog beter in beeld te hebben en rekening met hem of haar te houden wanneer een project wordt gevormd en uitgevoerd, om nog intensievere samenwerkingen aan te gaan en om een nog hogere ambitie te hebben op het gebied van duurzaamheid. Ik feliciteer alle andere winnaars en wens iedereen een succesvol 2018 toe." 

Hoogstgenoteerd
De hoogst genoteerde vrouw in de top 100 Vastgoedbeslissers lijst is Anneke de Vries van Ahold Real Estate & Construction op nummer 15. De hoogste vrouw in deze lijst, wat een eer en natuurlijk wil ik iedereen bedanken voor het stemmen. Voor mij zijn de grootste winnaars in deze lijst de talenten die binnen onze sector het verschil maken. Bijvoorbeeld de voortrekkers op het gebied van duurzaamheid,” aldus De Vries in een reactie.

De hoogst genoteerde vastgoedfinancier op de lijst, op nummer 12, is Peter Göbel van ING Real Estate Finance. Tegen VJ vertelt hij: “Het is een goed teken dat vastgoedondernemers en beleggers de hoogstgenoteerde partijen zijn in deze verkiezing. Opmerkelijk dat vastgoedfinanciers ook voorkomen, zij zijn ook een belangrijk onderdeel van de vastgoedwereld. Erg leuk om als nummer 1 in deze categorie te zijn benoemd. Maar de vastgoedwereld is er bij gebaat dat we meer goede vastgoedfinanciers hebben, dus ik hoop dat mijn mede-financiers vlak achter mij op de lijst komen te staan.”


De gehele Vastgoedbeslissers Top 100 van 2017:

 1. Ronny Rosenbaum, RJB Group (particuliere belegger)
 2. Bernd Stahli, NSI (Beursfonds)
 3. Geoff de Booij, Deka Immobilien GmbH (Institutionele belegger)
 4. Lesley Bamberger, Kroonenberg Groep (Belegger)
 5. André Snippe, Snippe Projecten (Ontwikkelaar)
 6. Daan van der Vorm, VORM (Ontwikkelaar)
 7. Rob van Wingerden, BAM Groep (Beursfonds)
 8. Roel Vollebregt, BAM Bouw en Vastgoed (Ontwikkelaar)
 9. Dik Wessels, VolkerWessels (Ontwikkelaar)
 10. Clemens Brenninkmeijer, Redevco (Belegger)
 11. Dirk Anbeek, Wereldhave (Beursfonds)
 12. Peter Göbel, ING Real Estate Finance (Vastgoedfinancier)
 13. Coen van Oostrom, OVG Real Estate (Ontwikkelaar)
 14. Jeroen Lokerse, Cushman & Wakefield (Adviseurs en property managers)
 15. Anneke de Vries, Ahold Real Estate & Construction (Ontwikkelaar)
 16. Chris Thünnessen, Metterwoon (Particuliere belegger)
 17. Wienke Bodewes, Amvest (Niet-genoteerd vastgoedfonds)
 18. Monique Maarsen, Maarsen Groep (Particuliere belegger)
 19. Ronald Huikeshoven, AM (Ontwikkelaar)
 20. Joost van Gestel, Clever Real Estate (Ontwikkelaar)
 21. Michael van de Kuit, Nedstede Groep (Belegger)
 22. Roel van de Bilt, Rabobank REF (Financier)
 23. Phillip Smits, Blauwhoed (Ontwikkelaar)
 24. Marijn Snijders, Capital Value (Adviseurs en property managers)
 25. Feike Siewertsz van Reesema, Aventicum (Belegger)
 26. Aart Jan Verdoold, Green Real Estate (Particuliere belegger)
 27. Bas van Holten, Merin (Niet-genoteerd vastgoedfonds)
 28. Jan Ultee, U Vastgoed (Ontwikkelaar)
 29. Robert Kohsiek, Wonam (Belegger)
 30. Annet Bertram, Rijksvastgoedbedrijf (Overheid)
 31. Enrico van Erkelens, Equity Estate (Belegger)
 32. Kerem Günaydin, Ballast Nedam (Ontwikkelaar)
 33. Floris Roord, Pinnacle (Ontwikkelaar)
 34. Martijn Dirks, Provast (Ontwikkelaar)
 35. Eijk van Otterloo, Heren2 (Belegger)
 36. Lee Foolen, City Pads Nederland (Ontwikkelaar)
 37. Walter de Boer, BPD (Ontwikkelaar)
 38. Bart van Breukelen, Synchroon (Ontwikkelaar)
 39. David Hart, DHG (Particuliere belegger)
 40. Jaap Gillis, Bouwfonds IM (Participatiefonds)
 41. Jan Willem van Roggen, NIBC (Vastgoedfinancier)
 42. Otto Ambagtsheer, Unibail-Rodamco (Beursfonds)
 43. Richard Dallinga, HB Capital (Belegger)
 44. Rutger Schuur, ABN Amro (Vastgoedfinancier)
 45. Bianca Seekles, ERA Contour (Ontwikkelaar)
 46. Marcel de Boer, Troostwijk (Adviseurs en property managers)
 47. Adriaan van Herk, Van Herk Groep (Particuliere belegger)
 48. Eric Verwey, Verwey Vastgoed (Adviseurs en property managers)
 49. Cor van Zadelhoff, Zadelhoff (Belegger)
 50. Dick van Hal, Bouwinvest (Belegger)
 51. Edwin van den Berg, Van Wijnen Groep (Ontwikkelaar)
 52. Hans Copier, Propertize/Lone Star Funds (Vastgoedfinancier)
 53. Jaap van der Bijl, Altera Vastgoed (Belegger)
 54. Jaco Meuwissen, 3W Real Estate (Ontwikkelaar)
 55. Maurits Caransa, Caransa Groep (Particuliere belegger)
 56. Maya Meijer-Bergmans, MeyerBergman (Ontwikkelaar)
 57. Peter Helfrich, Patrizia (Belegger)
 58. Pieter Hendrikse, JLL(Adviseurs en property managers)
 59. Richard Stolle, Round Hill Capital (Belegger)
 60. Victor van Bommel, Orange Capital Partners (Belegger)
 61. Boris Brummelhuis, Kildare Real Estate (Belegger)
 62. Gerard Comello, Lingotto (Ontwikkelaar)
 63. Huib Boissevain, Annexum (Participatiefonds)
 64. Jan Arend Baron de Vos van Steenwijk, Rubens Capital (Belegger)
 65. Pieter Akkermans, Cairn Real Estate (Belegger)
 66. Remko Dickhaut, M7 Real Estate (Belegger)
 67. Steven Zeeman, Greystar Europe (Belegger)
 68. Taco de Groot, Vastned (Beursfonds)
 69. Ton Hillen, Heijmans (Ontwikkelaar)
 70. Rik Eertink, CBRE Global Investors (Belegger)
 71. Dick Gort, a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer (Belegger)
 72. Eddo Rats, De Alliantie (Woningcorporatie)
 73. Gertjan van der Baan, Vesteda (Niet-genoteerd vastgoedfonds)
 74. Igno Schings, Delta Lloyd (Belegger)
 75. Jan Brouns, Urban Industrial (Belegger)
 76. Job Dura, Dura Vermeer (Ontwikkelaar)
 77. Voäs Brouns, Panta Rhei Partners (Belegger)
 78. André Daelmans, Daelmans Vastgoed (Particuliere belegger)
 79. Arjan Schakenbos, Vestia (Corporatie)
 80. Peter Kuiten, Certitudo Capital (Ontwikkelaar)
 81. Coert Zachariasse, Delta Development (Ontwikkelaar)
 82. Frank Hendriksen, Dela Vastgoed (Belegger)
 83. George van Hooydonk, MN (Belegger)
 84. Gert-Jan Kapiteyn, Aberdeen Asset Management (Belegger)
 85. Hugo Ouwehand, Hypotheken Syntrus Achmea RE&F (Vastgoedfinancier)
 86. Jasper Groothuis, Flow Real Estate (Belegger)
 87. Josip Kardun, Multi (Ontwikkelaar)
 88. Manfred Kühl, Holland Immo Group (Participatiefonds)
 89. Michiel Noy, NS Stations (Ontwikkelaar)
 90. Patrick Kanters, APG (Belegger)
 91. Rolf Oostendorp, Interparking Nederland BV (Niet-genoteerd vastgoedfonds)
 92. Wiggert Karreman, APF International (Participatiefonds)
 93. Alphons Spaninks, Stienstra (Belegger)
 94. Johan van der Blom, PingProperties (Belegger)
 95. Mark van den Berg, Woonhave (Belegger)
 96. Flip Kerkhoven, PROVADA (Divers)
 97. Melanie Grüneke, Real I.S. (Belegger)
 98. Onno Scheij, Cording Real Estate (Belegger)
 99. Roger Grouwels, Grouwels Vastgoed (Particuliere belegger)
 100. Stefaan Gielens, Aedifica (Belegger)
 
 Bron: www.vastgoedjournaal.nl