Woningmarktgekte slaat ook toe in Den Haag

30-5-2016

Uit een rondgang van het Algemeen Dagblad langs makelaars in de regio Den Haag blijkt dat de huizengekte behoorlijk op gang is. Zo gek als in Amsterdam - waar de huizenprijzen blijven stijgen, maar een gebrek aan nieuw aanbod ervoor zorgt dat de markt 'droogkookt' - is het er nog niet, maar dat het hard gaat staat vast.

Nieuwe trends
Een woning van 'een paar ton' in de Haagse Bomenbuurt, die twee jaar geleden nog 1,5 jaar te koop stond zónder resultaat, werd begin deze maand binnen twee dagen verkocht. Makelaar Wim Korff de Gidts, voorzitter van NVM Haaglanden: “De eigenaresse van het huis dacht: Ik doe nog eens een poging. Voor ze het wist, was de koop rond.”

Hetzelfde gebeurde vorige week in het Haagse Zeeheldenkwartier. Een woning met vier lagen uit 1880 - vraagprijs 579.000 euro - verscheen vrijdag op Funda. Zaterdag kreeg het herenhuis op die woningzoeksite al de stempel 'verkocht onder voorbehoud.' Ten tijde van de crisis vielen de klappen volgens Korff de Gidts met name in het dure segment. ,,Daar is nu niets meer van te merken: ook dure huizen vanaf 5 ton worden razendsnel verkocht.''

Iets 'van de laatste tijd' is volgens Anne Doedijns van Buise van Soest Makelaars in Wassenaar dat Amsterdammers interesse tonen in woningen in Wassenaar en de duurdere wijken van Den Haag. “Waar ze hier voor acht ton een riante woning mét tuin kunnen krijgen, zitten ze binnen de grachtengordel met boven- en onderburen.”

Gaat de zeepbel knappen?
Tegelijkertijd ziet Evert van Malkenhorst, eigenaar van Malkenhorst Makelaars in Naaldwijk, steeds meer Hagenaars naar het Westland verhuizen. Volgens de makelaar loopt het bij eengezinswoningen rond de drie ton storm in het Westland. “Het laatste half jaar worden die woningen regelmatig voor de vraagprijs verkocht. Kopers zien mensen in dezelfde vijver vissen en brengen steeds sneller een bod uit.”

Makelaar Jan Paul van Daal uit Delft beaamt dat. “Het komt steeds vaker voor dat potentiële kopers een paar keer achter elkaar niet hun geliefde huis kunnen kopen, omdat anderen hen nét voor zijn. Ondertussen zien ze het aanbod afnemen. Bij de zoveelste bezichtiging denkt men dan: Het is nu of nooit.”

Makelaar Doedijns meent dat we niet ver verwijderd zijn van het verkoopniveau van voor de crisis. “In 2006 ging het heel goed met de huizenmarkt: een woning stond gemiddeld veertien dagen te koop,” zegt hij. “Nu zitten we op twintig dagen. Het gaat écht gigantisch hard. Harder nog dan we met zijn allen denken." En zo lang de hypotheekrente laag blijft, zal dat nog wel even zo doorgaan. ,,Maar je weet nooit wanneer de zeepbel uiteindelijk knapt,” aldus Doedijns.

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN HAAG KOOPMARKT