'Particuliere beleggers kapen huizen voor neus woningstarters weg'

 

13-4-2017

Meer en meer koopwoningen worden opgekocht door particuliere beleggers, met als doel de woningen te verhuren. De groep beleggers – in dit geval natuurlijke personen met 3 tot 50 woningen in bezit – is afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Dit drijft de prijzen op en maakt het voor starters moeilijker om aan een woning te komen. 

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het rapport over de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2017. Particuliere beleggers waren afgelopen jaar de kopers van 6% van het totaal aantal verkochte woningen. Op deze manier wordt het koopstarters moeilijker gemaakt, omdat er flinke concurrentie optreedt. Daarnaast wordt het aanbod steeds kleiner.


Lage rente
Het opkopen van panden is populair doordat de rente laag is. Dat maakt sparen minder aantrekkelijk. Met het kopen en weer voor een hogere prijs verhuren van woningen kunnen particuliere beleggers een hoger rendement behalen. De toegenomen vraag vanuit particuliere beleggers stuwt de prijzen op. De verwachting is dat dit de aankomende jaren ook niet af zal remmen.


NVM-voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat beleggers ook zullen anticiperen op de Brexit. “Nederland is met zijn vestigingsklimaat een aantrekkelijk alternatief voor de financiële sector die nu voornamelijk in Londen geconcentreerd is. Die expats zullen straks allemaal woonruimte nodig hebben, wat extra druk op de markt zal geven.”

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

NVM WONINGMARKTCIJFERS