'Onderhoud te koop staande monumentale portefeuille van Stadsherstel is prima'

18-7-2017

Investeerders in monumentaal erfgoed die uit zijn op een buitenkansje, moeten eens kijken naar deze portefeuille die Stadsherstel Midden-Nederland te koop heeft gezet. Potentiële kopers kunnen zich vanaf vandaag melden op zorgvoor152monumenten.nl.

De portefeuille met een marktwaarde van €100 miljoen bestaat op dit moment uit 152 (rijks-)monumenten in Amersfoort en Utrecht met in totaal 530 verhuurbare eenheden. De portefeuille omvat een paar iconische objecten waaronder een bolwerk, een landhuis, diverse hofjes, een synagoge en het geboortehuis van Piet Mondriaan. Stadsherstel Midden-Nederland heeft twee woningcorporaties als aandeelhouder: de Alliantie en Mitros. Beide corporaties zien beheer en onderhoud van monumenten niet meer als hun kerntaak en hebben daarom besloten Stadsherstel Midden-Nederland (inclusief de volledige monumentenportefeuille) te willen overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Ter overname
De portefeuille en de kennisorganisatie met 5 medewerkers wordt ter overname aangeboden. Bij voorkeur aan een partij met kennis en ervaring van het beheer en exploitatie van (Rijks-) monumenten, met een aantoonbaar hart voor cultureel erfgoed en de wens om de portefeuille in stand te willen houden.

Bob van Ree, directeur Stadsherstel Midden-Nederland NV: "De lange termijn visie van de toekomstige koper op het beheer en exploitatie van de portefeuille is minstens zo belangrijk als het overnamebedrag. Huurders zijn eerder dit jaar geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Voor hen zal er in principe weinig veranderen, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd en lopen gewoon door.” 

UPDATE 18/7: 'Onderhoud goed'
Van Ree meldt aan VJ dat er 'behoorlijk veel' partijen hebben gereageerd sinds bekend werd dat Stadsherstel de portefeuille te koop heeft gezet.."Er is inderdaad grote belangstelling hiervoor." Extra informatie over de aard van de huurcontracten zoals de resterende looptijd, soort huurders en het opwaarts huurpotentieel wil Van Ree pas verstrekken als de eerste inschrijving gesloten is, zo rond eind september. Dat geldt ook hoe Stadsherstel de marktwaarde van €100 miljoen heeft berekend. "Wanneer we een selectie van partijen hebben gemaakt, dan zullen die nog meer specifieke info ontvangen." De kritiek als zouden de meeste panden dringend onderhoud behoeven, winpelt hij weg. "Ik zie alle onderhoudsfacturen langs komen en durf te zeggen dat de portefeuille in goede staat is", aldus Van Ree. 

De verkoop van Stadsherstel wordt begeleid door Deloitte Real Estate & Partnerships. Potentiële kopers kunnen hun interesse kenbaar maken via de website zorgvoor152monumenten.nl. Naar verwachting start het verkoopproces eind september.

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

DELOITTE RIJKSMONUMENTEN STADSHERSTEL MIDDEN-NEDERLAND