Kantoorgebruikers in spagaat: vestigen in CBD of periferie?

10-10-2017

Het ernstige gebrek aan beschikbare kantoorruimte in Europese CBD’s (Central Business Districts) leidt ertoe dat het aantrekken en vasthouden van talent een grote zorg voor werkgevers is geworden. Dat bericht Savills naar aanleiding van eigen onderzoek.

De leegstand in de Europese CBD’s is op dit moment lager dan ooit. De marktkrapte is het grootst in Berlijn (2,5%), in het zakencentrum van Parijs (3%) en in München (3,6%).

Talent
Om concurrerend te blijven, moeten gebruikers in staat zijn om het allerbeste talent aan te trekken en vast te houden. Daarvoor moeten ze meestal wel in een zakencentrum zitten, met toegang tot openbaar vervoer en andere openbare voorzieningen,” vertelt Matthew Fitzgerald, Director Savills European Tenant Representation. “Door het ernstige gebrek aan beschikbare kantoorruimte in de CBS’s worden gebuikers nu gedwongen om te kiezen voor snel stijgende huisvestingskosten en het vasthouden van talent, of voor een kantoor in een beter betaalbare, maar minder aantrekkelijke omgeving.”

Lees ook het interview met Savills: Het ideale kantoor: hoe zorg je dat je personeel niet vertrekt?

Huurprijzen
De huurprijzen voor A-klasse kantoorruimte stegen in Q2 2017 met 5,2% op jaarbasis. Het is geen verrassing dat de huren het hardste stegen in steden waar de leegstand het laagste was of het snelste daalde, namelijk Berlijn (+33,2%), Stockholm (+16,7%) en Amsterdam (+15%). Interessant is dat de huur van A-klasse kantoorruimte buiten de CBD’s gemiddeld met 3,9% op jaarbasis steeg.

Verhuizen
Hoewel CBD-locaties verreweg favoriet zijn, is het duidelijk dat sommige bedrijven wel gedwongen zijn om naar buitenwijken of voorsteden te verhuizen. In Oslo, Kopenhagen, München en Stockholm heeft zich dit proces al voorgedaan. “In de CBD’s van Berlijn, München en Amsterdam zien we dat sommige bedrijven alleen hun kernactiviteiten in het zakencentrum huisvesten, maar alle ondersteunende activiteiten verhuizen naar niet-centrale locaties, waar zij grotere, goedkopere ruimte kunnen huren,” zegt Eri Mitsostergiou, Director European Research bij Savills.

Groter tekort
Volgens Savills zal door de toename van fusies en overnames het tekort aan kantoorruimte alleen nog maar groter worden. En omdat beschikbare grond voor nieuwe ontwikkelingen schaars is, zal het aanbod in de Europese CBD’s op korte tot middellange termijn niet drastisch toenemen.

Opkomende periferie
Ondertussen is het interessant om de opkomende periferie van deze CBD’s in de gaten te houden. Op die locaties speuren vastgoedontwikkelaars naar mogelijkheden om in een omgeving met topvoorzieningen aantrekkelijke kantoorruimte te creëren voor bedrijven die het buiten de zakencentra moeten zoeken. “We zien dat ontwikkelaars met het verbeteren van de voorzieningen de kwaliteit hebben verbeterd van de Zuidas in Amsterdam, met als gevolg dat banken, advocatenkantoren en technologie-, media- en telecommunicatiebedrijven daar nu huurcontracten voor langere tijd afsluiten.”

Bezoektip: Op 7 december vindt het Kantorencongres 2017 plaats.