Dit is het goedkoopste vrijstaande huis van Nederland

woonhuis Hattum

17-10-2017

Het instapmodel van de Audi A6 is nog duurder dan dit Nederlandse huis dat een woonoppervlakte heeft van 120 m2. Wie dit nog te duur vindt, kan (klus)huizen vinden die slechts een luttele euro kosten. Daar zit dan wel de verplichting tot renovatie bij. VJ dook in de wereld van goedkope huizen.

De Nederlandse koopwoningmarkt lijkt aan het afkoelen, zo meldde de NVM laatst. De woningprijzen stijgen wel, maar minder steil omhoog dan voorheen. Daarnaast droogt het beschikbare woningaanbod in veel plaatsen op waardoor het aantal transacties afneemt. Dat signaleerde het Kadaster vanochtend . Zo daalde het aantal verkochte huizen in Nederland in de afgelopen maand met 1,8% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Supergoedkoop
Hoewel de gemiddelde woningprijs naar €264.000 (in Q3 2017) is gestegen, kan er nog steeds supergoedkoop gewoond worden in Nederland. Voor minder dan 20% van het hiervoor genoemde bedrag kan dit vrijstaande huis in Hantum op fundaworden gekocht in het noorden van Friesland. Voor €47.500 is men de eigenaar hiervan, een bedrag dat ongetwijfeld onderhandelbaar is gezien de lange periode (meer dan zes maanden) dat het te koop staat. Er is wel enige renovatie noodzakelijk. Wie dat niets vindt: er zijn nog vijf andere vrijstaande huizen te koop voor minder dan een halve ton. 

Nog goedkoper
Het kan nog goedkoper. In navolging van het Sicilliaanse dorp Gangi kan je tegenwoordig ook op 30 kilometer van de Belgisch-Franse grens een huis kopen voor de symbolische prijs van 1 euro. In Roubaix, de legendarische finish van de fietskasseienklassieker, verkoopt het stadsbestuur huizen voor 1 symbolische euro. De huizen staan in een gebied waar sinds het verdwijnen van de steenkool- en textielindustrie de werkloosheid tot grote hoogten zijn gestegen. Veel woningen zijn toen verlaten. Om de leegstand en verkrotting een halt toe te roepen, worden de huizen voor die ene euro verkocht.

Voorwaarde tot renovatie
De voorwaarde is wel dat je als nieuwe bewoner het huis zo spoedig mogelijk zal renoveren. “Het kan zo niet verder,” getuigt burgemeester Guillaume Delbar in de Belgische media. “Sociale woningebeleggers kopen de dichtgemetselde huizen op, maar wachten vaak met de renovatie ervan tot ze een hele reeks van panden hebben verworven. Dat komt de stad echt niet goed uit, gezien de verkrotte huizen voor een steeds meer desolate sfeer op straat zorgen, waardoor de situatie alleen maar van kwaad naar erger dreigt te gaan.”

Inspireren
Het stadsbestuur van Roubaix heeft zich laten inspireren door het succes van het stadsbestuur in het Sicilliaanse dorpje Gangi. Om de leegloop in dit dorp onder de vulkaan Etna tegen te gaan, werden enkele jaren terug twintig huizen verkocht voor elk 1 euro, steeds met de belofte van de nieuwe eigenaars om tot renovatie over te gaan. Dat is inmiddels redelijk succesvol gebleken, volgens de laatste berichten.

 

 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl